De crisis in de eurozone is nog lang niet volledig opgelost. Daarom is het van groot belang dat de eurolanden hun eigen strengere regels nu strikt naleven.

Dat stelde de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann maandag bij een bezoek aan Amsterdam.

“Het eindsignaal van de eerste helft heeft geklonken, maar er is geen tijd voor rust”, zei Weidmann over de eurocrisis. “Zoals in een marathon zal de tweede helft van het parcours zwaarder voelen dan de eerste helft.”

Met de eerste stappen naar een bankenunie en de grotere bevoegdheden voor Brussel om landen aan te spreken op hun economische beleid is de afgelopen jaren vooruitgang geboekt bij de aanpak van de fouten in de eurozone, stelde Weidmann. “Maar nu moeten we die regels strikt naleven. Een volledige economische unie zie ik er voorlopig niet van komen, dus moeten we zorgen dat de individuele verantwoordelijkheid van landen echt werkt.”

‘Frankrijk moet regels naleven’

Weidmann wees expliciet naar Frankrijk, dat meer tijd wil krijgen om zijn financiën op orde te krijgen. “Als Frankrijk zich nu al niet aan de regels houdt, waarom zouden andere landen het dan wel doen? Alleen strengere regels zijn niet genoeg, we moeten ze naleven.”

DNB-president Klaas Knot sloot zich aan bij de oproep van zijn Duitse collega. "Er zijn meer structurele hervormingen nodig, het is zorgelijk dat 'founding fathers' van de EU als Frankrijk en Italië op dat vlak achterlopen", stelde hij.

Afgelopen weekend zei eurocommissaris Olli Rehn al geen reden te zien om Frankrijk nog meer tijd te geven om het begrotingstekort terug te dringen.

Achterblijvende productiviteit

De noodzaak van verdere hervormingen geldt volgens de centrale bankiers echter ook voor de sterkere landen van de muntunie. Weidmann wees daarbij onder meer op de achterblijvende productiviteit in de dienstensector.

Hogere lonen in Duitsland helpen het economisch herstel in de eurozone volgens de president van de Bundesbank niet vooruit. Die versterken alleen de positie van concurrenten buiten de eurozone, terwijl het slecht zou uitpakken voor de Duitse arbeidsmarkt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl